Pakban Loading Logo

گروه صنایع غذایی پاکبان

wWw.pakban.ir

روز جهانی پنیر

روز جهانی پنیر هر ساله در تاریخ 20 ژانویه جشن گرفته می‌شود. این روز به منظور بزرگداشت و قدردانی از تنوع و طعم‌های مختلف پنیرها در سراسر جهان است.

World Cheese Day
World Cheese Day

روز جهانی پنیر

روز جهانی پنیر هر ساله در تاریخ 20 ژانویه جشن گرفته می‌شود. این روز به منظور بزرگداشت و قدردانی از تنوع و طعم‌های مختلف پنیرها در سراسر جهان است. پنیر یکی از مواد غذایی محبوب و پرمصرف است که در فرهنگ های مختلف به اشکال گوناگون تهیه و مصرف می‌شود.

در این روز علاقه‌مندان به پنیر می‌توانند با امتحان کردن انواع مختلف پنیر، شرکت در رویدادهای مرتبط، یا حتی برگزاری مهمانی‌هایی با تم پنیر، این روز را جشن بگیرند. همچنین، بسیاری از تولیدکنندگان محلی و فروشگاه‌های مواد غذایی نیز تخفیف‌ها و پیشنهادات ویژه ای برای مشتریان خود ارائه می‌دهند.

چند نوع پنیر در دنیا داریم؟

اگر عاشق واقعی پنیر باشید، خوب می‌دانید که بیش از ۲۰۰۰ نوع پنیر مختلف در دنیا داریم. در هر کشوری پنیرهای مخصوصی تولید می‌شود و هر کدام از این پنیرها طعم و عطر متفاوتی دارند. بعضی از این پنیرها آنقدر مواد اولیه نایابی دارند که به گرانترین پنیر دنیا شناخته می‌شوند. در این مطلب تصمیم گرفتیم یک مقاله جامع راجع به انواع پنیرها بنویسیم. 

 

مختصری درباره خاستگاه پنیر

مانند بسیاری از موارد تاریخی دیگر، تعیین تاریخ دقیق تولد پنیر دشوار است. علاوه بر این، از آنجایی که این غذا ممکن است در نقاط مختلف جهان به اشکال مختلف ظاهر شده باشد، تعیین مکان و زمان دقیق به عنوان تاریخ و مهد تولد این ماده لبنی دشوارتر است.

پنیر، محصول لبنی بسیار محبوب در دنیا

از زمان تمدن‌های باستانی، پنیر به ویژه مورد توجه انسان بوده است، زیرا این ماده غذایی را می‌توان برای زمان‌های قحطی ذخیره کرد. پنیر همچنین غذای خوبی برای سفر به حساب می‌آمد: حمل و نقل راحت، نگهداری آسان و سرشار بودن این ماده غذایی از چربی، پروتئین، کلسیم و فسفر است. پنیر نسبت به شیر سبک‌تر و جمع و جورتر است و مدت زمان بیشتری قابلیت نگهداری دارد.

اگرچه به نظر می‌رسد که منشاء پنیر یک بحث دائمی است، اما توافق نظر در محدوده تاریخی بین 8000 سال قبل از میلاد، زمانی که گوسفندان اهلی شدند، و 3000 قبل از میلاد وجود دارد.

افسانه کشف پنیر
قدیمی‌ترین و رایج‌ترین افسانه در مورد منشاء پنیر، داستان یک تاجر عرب را روایت می‌کند. این تاجر در سفری طولانی در صحرا، شیر را در ظرفی که از شکم بره درست شده بود، گذاشت. زمانی که تاجر برای خوردن شیر رفت، دید که شیر منعقد و تخمیر شده است، این به خاطر مایه پنیر داخل شکم بره و گرمای زیاد صحرا بود.

با وجود این افسانه‌ها، بسیاری از نویسندگان معتقدند که پنیر قبلاً در دوران ماقبل تاریخ شناخته شده بود. با این حال، مستندترین شواهدی که داریم از مطالعه دانشمندان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا در ایالات متحده آمده است. این مطالعه از کشف بقایای پنیر نرم و ماست در سواحل دالماسی در کرواسی خبر می‌دهد. این بقایا، قدیمی‌ترین شواهد تولید پنیر هستند که قدمت آن به 7200 سال قبل می‌رسد.

 

انواع دسته بندی برای پنیرها

پنیرها از نظر کشور تولیدکننده، نوع شیر، مدت زمان ماندن در انبار، مزه و کاربری تقسیم بندی می‌شوند. خیلی از پنیرها در شرایط منحصربه فردی تولید می‌شوند و در شرایط دیگری قابل تولید نیستند، مثل پنیر راکفورت و مانچگو. بعضی از پنیرها با اینکه از یک منطقه خاصی می‌آیند، ولی در بقیه مناطق هم تولید می‌شوند. مثلا با اینکه پنیر گودا یک نوع پنیر هلندی است، ولی الان در همه کشورها تولید می‌شود.

انواع پنیر را بر اساس ویژگی‌هایشان به چند دسته تقسیم‌بندی می‌کنند. از جمله این ویژگی‌ها می‌توان به نوع ترکیبات شیر، آنزیم مورد استفاده برای ترش‌کردن آن، رژیم غذایی جانور، روش کار و میزان رطوبت پنیر اشاره کرد.

خواص پنیر

  1. پنير ارزش غذايي بالايي دارد؛ كافي است بدانيد كه از هر 283 گرم شير، حدود 56 گرم پنير به دست مي‌آيد.
  2. پنير منبع غني‌اي از پروتئين، چربي، كلسيم، فسفر و ويتامين‌هاي D و A است و نسبت به شير، ماده غذايي فشرده‌تري به حساب مي‌آيد اما به دليل از دست دادن كربوهيدرات‌ها، به اندازه شير، كامل نيست.
  3. پنير نرم در مقايسه با پنير سفت، درصد بالاتري از آب را در بافت خود نگه مي‌دارد و به صورت طبيعي، درصد پايين‌تري از مواد مغذي دارد.
  4. در 100 گرم از يك پنير معمولي، 30 كيلوكالري انرژي، 10 گرم نمك، 19 گرم پروتئين، 23 گرم چربي و 380 ميلي‌گرم كلسيم وجود دارد.
  5. بعضي كارشناسان علم تغذيه معتقدند كه آب پنير مي‌تواند جايگزين شير شود چون علاوه بر اينكه تا 2 ماه ماندگاري دارد، در بدن كساني كه قادر به هضم لاكتوز شير نيستند (آنها كه با خوردن شير احساس نفخ و درد در شكم دارند) هم، حساسيت ايجاد نمي‌كند.
  6. كساني كه كلسترول خونشان بالاست، بايد از انواع كم چرب پنير استفاده كنند. البته نقش پنير در بالا رفتن ميزان كلسترول خون، تنها 3 تا 4 درصد است.
  7. اگر در شرايط خاصي نياز به فريزكردن مواد غذايي داريد، با پنير رسيده هم مي‌شود اين كار را كرد. با اين حال در طولاني ‌‌مدت تغييراتي در آنها به وجود خواهد آمد. پنير منجمد شده لااقل 2 ساعت وقت لازم دارد كه خودش را براي خورده شدن آماده كند.
  8. اين نكته هم بديهي است كه پنير را تنها در حالت سرد مي‌شود رنده كرد. اما رنده كردن در حالت يخ‌زدگي آن را پودر مي‌كند.
  9. پنير 15 تا 30 دقيقه وقت نياز دارد تا بعد از خروج از يخچال، طعم و بوي واقعي خودش را پيدا كند.

 

پنیر منبع عالی پروتئین

پنیر یکی از خوشمزه‌ترین و همینطور مفیدترین محصولات لبنی شناخته شده است. پنیرها مزایای زیادی برای بدن دارند. اول از همه اینکه می‌توانند باعث کاهش خطر بیماری قلبی شوند و به قوی‌تر شدن استخون‌های شما کمک می‌کنند. از همه مهم‌تر با خوردن پنیر می‌توانید از پوسیدگی دندانها جلوگیری کنین، چون کلسیم موجود در پنیر باعث تقویت دندانها می‌شود. اگه فشار خون دارید، می‌توانید با مصرف پنیر، تا حدودی فن را کنترل نمایید.